
SALETRZAK (PÉTISÓ)–NA RYNKU WĘGIERSKIM OD 1931 r.
Dostępny w formie prilled oraz granulowanej.
Forma azotanowa i amonowa odgrywają równorzędną rolę w żywieniu rośliny. Pobór odpowiedniej formy azotu zależy m.in. od takich czynników jak gatunek rośliny, jej stan fizjologiczny, pH gleby. Warunki glebowe zbliżone do pH obojętnego sprzyjają azotowi w formie amonowej. Natomiast im wyższe pH (im gleba kwaśniejsza) tym zwiększa się pobieranie azotu w formie azotanowej. Pobrany azot jest włączany w strukturę roślinnych związków organicznych i bezpośrednio wykorzystywany w roślinie.
Produkowany z azotanu amonu i mączki dolomitowej, która pełniąc rolę wypełniacza redukuje kwasowość azotanu amonu oraz wzbogaca nawóz o wapń i magnez. Należy podkreślić zasobność Węgier w bardzo dobrej jakości pokłady dolomitu. Charakterystyczna jego cecha, która wyróżnia się w węgierskim saletrzaku to piękna biała barwa granulek.
Formuła chemiczna:
NH4NO3 + CaMg (CO3)2
Składniki aktywne:
Zawiera ok. 27% azotu, w tym:
• 13,5 % w formie azotu amonowego (NH4)
• 13,5 % w formie azotu azotanowego (NO3)
oraz 5% wapnia (Ca) i 3% magnezu (Mg).
Parametry jakościowe:
Zaw. azotu (N) całk. | min. 27% |
Woda: | max 0,5%(granulated) max 1,0%(prilled) |
Wapń w przelicz. na CaO: | 7,0% |
Magnez w przelicz. na MgO: | 5,0% |
pH r-ru wodnego (1%): | 9,5 (20°C) |
Granulacja:
Przesiew przez sito o wymiarze boku oczek kwadratowych:
Prilled:
0,8 – 4,0 mm: | min. 93% |
< 0,8 mm: | max 2,0% |
> 4,0 mm: | max 5,0% |
Granulated:
2,5 – 6,0 mm: | min. 95% |
< 2,5 mm: | max. 1% |
> 6,0 mm: | max 4% |
Zastosowanie:
Saletrzak jest uniwersalnym nawozem azotowym, do każdego rodzaju gleby, szczególnie do kwaśnych i ubogich w magnez. Może być stosowany na wszystkie gleby, pod wszystkie rośliny, przedsiewnie i pogłównie. Zalicza się do grupy nawozów azotowych o szybkim i trwałym działaniu. Saletrzak jest szczególnie rekomendowanym nawozem do przedsiewnego zasilania zbóż jarych, buraków cukrowych i pastewnych oraz pogłównego nawożenia wszystkich roślin na glebach lekkich, zakwaszonych oraz do nawożenia użytków zielonych. Węgierski saletrzak produkowany jest w postaci drobnych granulek (technologia wieżowa: prilled) lub w grubych dużych granulach (granulacja mechaniczna) o białej lub lekko kremowej barwie.
Rekomendowane dawki (tylko informacyjnie):
zboża: | 250 – 500 kg/ha |
kukurydza: | 350 – 650 kg/ha |
łąki, pastwiska: | 400 – 650 kg/ha |
ogrody: | 250 – 500 kg/ha (25 – 50 dag/10 m2) |
Opakowania:
• worki polietylenowe zgrzewane o poj. a’25kg, paletyzowane
• Big-Bagi o poj. a’700kg
Przechowywanie:
Nawóz należy przechowywać w czystych, suchych i wentylowanych budynkach. Nawóz w opakowaniach nie przekraczających 50 kg należy przechowywać w stosach złożonych najwyżej z dwunastu warstw, zaś o masie powyżej 500 kg w jednej warstwie zachowując minimalną odległość 1 m pomiędzy rzędami. Podłoże przechowywania nawozu izolować od wilgoci. Zabezpieczyć i nie dopuścić do oddziaływania promieniowania słonecznego i opadów atmosferycznych oraz nagrzewania do temp. 30°C
Środki ostrożności:
Warunki, których należy unikać:
• nagrzewania do temp. 30°C ,
• działania otwartego ognia,
• zbędnej ekspozycji na warunki atmosferyczne.
W bezpośrednim sąsiedztwie nawozu nie magazynować materiałów, które mogą z nim
reagować, takich jak: chemikalia, mocznik, superfosfat, cement, tlenki metali, metale
kolorowe, substancje palne (smary, oleje, węgiel).
Transport:
Saletrzak nie podlega przepisom RID i ADR.
Przewagi saletrzaka nad saletrą amonową:
• zwiększa wydajność, poprawia jakość
• poprawia stan roślin oraz ich odporność
• nie kwasowy, zwiększa pH i urodzajność gleby
Wyniki eksperymentów nawożenia pszenicy jarej na glebie brunatnej:
Nawóz | Plony (kg/ha) | Białko (%) | Wet gluten (%) | pH KCl |
Kontrola | 2325 | 12,3 | 26,4 | 4,29 |
100kg/ha saletry amonowej | 3188 | 13,3 | 28,3 | 4,16 |
100kg/ha saletrzaka | 3675 | 13,5 | 28,9 | 4,32 |