BONTAR NPK(CaMgS) 3-9-15-(5-4-30)

BONTAR jest wieloskładnikowym nawozem nieorganicznym, wyprodukowanym na bazie częściowo rozłożonych miękkich fosforytów z dodatkiem siarczanów – potasu, amonu i magnezu.

Zalecany jest do stosowania pod rośliny wrażliwe na chlor, takie jak ziemniaki, chmiel, tytoń, do nawożenia drzew i krzewów owocowych, a także pod wszystkie warzywa nietolerujące wysokiego stężenia chloru w całym okresie wegetacji, tj. fasolę, groch, cebulę, cykorię, ogórek i sałatę.

BONTAR zawiera 3% azotu (N) całkowitego w formie amonowej, 9% fosforu (P₂O₅) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 5% fosforu (P₂O₅) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 2,5% fosforu (P₂O₅) rozpuszczalnego w wodzie, 15% potasu (K₂O) rozpuszczalnego w wodzie, 5% wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie, 4% magnezu (MgO) rozpuszczalnego w wodzie, 30% siarki (SO₃) rozpuszczalnej w wodzie.

W uprawie ziemniaków jadalnych nawóz można stosować zarówno przedsiewnie jak i pogłównie pod któryś z zabiegów pielęgnacyjnych. Na plantacjach warzyw nawóz należy wymieszać z glebą na głębokość ok. 10 cm. Większość warzyw uprawianych w warunkach polowych wrażliwa jest na chlor w początkowym okresie wzrostu w stadium kiełkowania i rozsady. Dlatego nawóz zalecany jest do stosowania zarówno przed siewem nasion, sadzeniem rozsady jak we wczesnym nawożeniu pogłównym. W sadach i szkółkach drzew nawóz należy równomiernie rozprowadzić wokół drzewa lub krzewu. Warunkiem skuteczności tego zabiegu jest wymieszanie nawozu z glebą lub nawodnienie plantacji.

Dostępne opakowania: 25 kg