Opis produktu

Nawóz granulowany, równomierne granule o zabarwieniu od brązowego do beżowego. Zabezpieczony środkami antyzbrylającymi, nie zbrylający się trwale. Granule wielkości 2-6 mm, nie mniej niż 95% masy nawozu. Gęstość nasypowa: 0,98 kg/dm3. Saletrosan® 26 to mieszanina azotanu amonu i siarczanu amonu z dodatkiem mączki dolomitowej, bogatej w wapń i magnez. Nawóz zawiera 26% azotu (N), w tym w formie amonowej 19% i 7% w formie saletrzanej. Zawiera także 13% siarki (S) [stanowi to 32,5% w przeliczeniu na trójtlenek siarki (SO3)], rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu.

Przeznaczenie i stosowanie

Nawóz ten zaleca się stosować wiosną, pogłównie na rośliny ozime, szczególnie na rzepak ozimy i zboża ozime. Polecany także do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie inne rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe i okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie. Saletrosan® 26 jest niezastąpiony w nawożeniu roślin krzyżowych (rzepak, rzepik, gorczyca, kapusty, kalafior, kalarepa), strączkowych, ziemniaka, cebuli, pora, czosnku i chrzanu. Bardzo efektywny na glebach organicznych, szczególnie na użytkach zielonych. Stosując Saletrosan® 26 przedsiewnie najlepiej płytko wymieszać go z glebą, a pogłównie najlepiej stosować przed spodziewanym deszczem. Uprawy wieloletnie nawozić wiosną. Ze względu na higroskopijność Saletrosan® 26 można mieszać bezpośrednio przed rozsiewem z Polidapem®, Polifoskami®, Polimagiem® S oraz z solą potasową, pod warunkiem że nawozy są suche.

Korzyści zastosowania

Najważniejszą zaletą tego nawozu jest możliwość zastosowania wiosną azotu i siarki. Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, wpływa na dobre ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Zawartość szybko działającej, saletrzanej formy azotu przyspiesza wegetację roślin krótko po zastosowaniu nawozu, czyli wiosną przyspiesza regenerację roślin po zimowym osłabieniu.

Duża zawartość siarki siarczanowej, doskonale rozpuszczalnej w wodzie, uodparnia rośliny i zabezpiecza je w siarkę już od początku wiosennej wegetacji. Pamiętajmy, że największe niedobory siarki w glebie występują zawsze wczesną wiosną, po zimowym wymyciu z gleby. Stosowanie Saletrosanu® 26 powoduje dobre ukorzenienie roślin, zwiększa dynamikę ich wzrostu już we wczesnych fazach rozwojowych oraz poprawia ich odporność, decyduje więc o wzroście plonu i poprawie jego jakości.

Pakowanie i transport

Saletrosan® 26 jest pakowany:
– po 25 lub 50 kg±1% w worki polietylenowe z nadrukiem,
– w elastyczne kontenery po 500 kg±1% lub więcej, tzw. big-bagi.

Nawóz należy przewozić środkami transportu, zabezpieczając produkt przed działaniem wody, opadów atmosferycznych, bezpośrednim nasłonecznieniem i uszkodzeniem opakowania. 

Saletrosan® 26 nie jest klasyfikowany, tzn. nie jest uważany za materiał niebezpieczny zgodnie z pomarańczową Księgą ONZ i międzynarodowymi kodami transportowymi, na przykład RID (kolej), ADR (transport drogowy) i IMDG (transport morski). W przewozie środkami transportu drogowego odbiorcy lub przewoźnika działającego na bezpośrednie zlecenie odbiorcy, odpowiedzialność za ewentualne pogorszenie jakości nawozu ponosi odbiorca lub przewoźnik.

Przechowywanie

Saletrosan® 26 należy przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych, suchych, przewiewnych i czystych na podłożu izolującym od wilgoci, z dala od substancji wchodzących z nim w reakcję. Nawóz należy chronić przed wilgocią oraz wilgotnym powietrzem, podczas dłuższego okresu przechowywania magazynować w big-bagach lub szczelnie okrywać pryzmy folią. Saletrosan® 26 jest produktem wysoce higroskopijnym i nie dotrzymanie odpowiednich warunków magazynowania może spowodować utratę wytrzymałości granul wraz z wydzieleniem większej ilości pyłu nawozowego.

Saletrosan® 26 należy zabezpieczyć przed:

– działaniem wody i opadów atmosferycznych,
– bezpośrednim nasłonecznieniem,
– mechanicznym uszkodzeniem opakowania,
– nagrzewaniem powyżej 30oC.

 

Saletrosan® 26 luzem można magazynować w pryzmach do wysokości 6 metrów. W przypadku składowania nawozu prosto z produkcji konieczne jest minimum trzydniowe sezonowanie przed procesem konfekcjonowania. Dla zabezpieczenia przed wilgocią wskazane jest przykrycie przechowywanego luzem w magazynie nawozu. Worki polietylenowe z nadrukiem, o zawartości netto 25 lub 50 kg, układać najwyżej w 10 warstw. Elastyczne kontenery nieprzekraczające masy 500 kg można przechowywać w stosach do wysokości 2 warstw, a powyżej 500 kg – w stosach złożonych z 1 warstwy. W przypadku paletyzacji jednostki ładunkowe powinny być złożone w stosy z jednej warstwy.

 

Środki ostrożności

W przypadku podrażnienia, skórę i oczy przemyć dużą ilością wody. Zaleca się stosować maski przeciwpyłowe i okulary ochronne. W razie przypadkowego spożycia zasięgnąć porady lekarza. Nawóz nietoksyczny, bez zapachu, niepalny.

Serwis i doradztwo

Dbając o zapewnienia najwyższych standardów obsługi klienta, Grupa Azoty w ramach serwisu oferuje fachowe doradztwo, wsparcie informacyjne dla rolników i producentów żywności.

Serwis obejmuje :

  • wsparcie klienta wiedzą techniczną, to jest doradztwo z zakresu stosowania nawozów,
  • rozwiązywanie problemów zgłaszanych przez klienta (dawkowanie, skład chemiczny nawozów, mechanizmy działania na rośliny uprawne i elementy środowiska naturalnego), 
  • udzielanie informacji na temat umiejscowienia na mapie kraju punktów dystrybucyjnych,
  • informowanie o aktualnej ofercie produktowej nawozowej Grupy Azoty. 

PROPOZYCJE TERMINÓW I DAWEK NAWOŻENIA Saletrosanem® 26 

Potrzeby nawożenia azotem
Wycena punktowa czynników wpływających na potrzeby nawożenia azotem (według IUNG).

Rodzaj czynnikaOcena punktowa czynnika
-10+1
Potrzeby wapnowaniakoniecznepotrzebne, wskazaneograniczone, zbędne
Opady zimoweponiżej normyw normiepowyżej normy
Przedplon i nawożenie go azotemmotylkowe, okopowe na oborniku, inne na dużych dawkach azotuzboża, pastewne, rzepak na średnich dawkach azotuzboża, pastewne, rzepak na małych dawkach azotu
Dobór odmiany (gatunku trawy)ekstensywneprzeciętneintensywne
Poziom chemicznej ochrony roślinbez ochronyochrona częściowapełna ochrona
Długość okresu wegetacji roślin okopowych i pastewnychkrótki: na wczesny zbiór lub na bezpośrednie skarmianieprzeciętny dla gatunkudługi: zbiór w fazie dojrzałości technologicznej lub na silos

Potrzeby nawożenia azotem są bardzo duże i duże, gdy suma punktów wynosi od +6 do +1; średnie, gdy suma punktów wynosi 0; małe i bardzo małe dla -1 do -6 punktów.

Zalecane dawki Saletrosanu® 26 w kg/ha*

Roślina[Potrzeby nawożenia azotem
bardzo małe i małeśrednie1
żyto, owies i inne zboża – dawka startowa – wiosna120150
rzepak – dawka startowa – wiosna300400
ziemniak na oborniku2 – dawka startowa – wiosna100150
ziemniak bez obornika – dawka startowa – wiosna150200
kukurydza na ziarno – dawka startowa – wiosna200250
kukurydza na silos na oborniku – dawka startowa – wiosna150200
kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselska,cebula3 – wiosna300400
użytki zielone – gleby organiczne – dawka startowa – wiosna120150

*zalecana dawka Saletrosanu® 26 nie pokrywa potrzeb nawozowych azotem, a jest wiosenną dawką startową, by zabezpieczyć rośliny głównie w siarkę; na glebie o średnich potrzebach nawożenia azotem z dawką 400 kg Saletrosanu® 26 na rzepak wprowadzamy 104 kg azotu i 52 kg siarki (S);
1 – jeżeli występują problemy z oceną potrzeb nawożenia azotem zaleca się dawki w wysokości jak dla średnich potrzeb nawożenia;
2 – zalecana dawka obornika pod ziemniaka 25 t/ha, pod kukurydzę na silos 35 t/ha;
3 – dawka startowa stosowana głównie jako źródło siarki.